perjantai 12. kesäkuuta 2020

Mitä Omakanta -palvelusta löytyy?

 Terveys Lääketiede Terveydenhuolto - Ilmainen kuva Pixabayssa

Yli 2,4 miljoonaa suomalaista käyttää jo Omakantaa. Katson mitä terveystietoja löydän sieltä. 

Palvelu löytyy omakanta.fi -nettiosoitteesta. Siihen pääsee kirjautumaan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmennuksella tai sähköisellä henkilökortilla.

Etusivulla näen selkeän sisällysluettelo: reseptit, terveystiedot, hyvinvointitiedot, suostumus ja kiellot, elinluovutustahto ja hoitotahto.

Katson osioita tarkemmin. Näen reseptien kohdalla palvelusta kahden vuoden ajalta reseptit, uusin ylimmäisenä. Siellä näkyy määrätyt reseptit, ja paljonko lääkkeitä minulla on vielä hakematta. Mutta ei siinä kaikki, reseptit voin myös uusia kätevästi palvelussa. Niiden tulostaminenkin onnistuu. Uusiminen on helppoa ja uusimisen jälkeen tieto lääkkeen uusimisesta tulee nopeasti matkapuhelimeen Kelan tekstiviestillä. Näppärää!

Terveystiedot-osiosta saan esimerkiksi tiedot kaikista terveydenhuollon käynneistäni. Eikä enää tarvitse pyytää lääkäreitä lähettämään potilaspapereita kotiin – toki ne saa vieläkin tilattua, jos niin haluaa. Mutta Omakannasta voin nyt lukea kaikkiin hoitoihin liittyvät kirjaukset. Jopa tulevat lääkäriajat ovat siellä.

Hyvinvointitiedot-osion skippaan, koska en ole käyttänyt sovelluksia, joista olisi kirjautunut tietojani sinne.

Suostumus ja kiellot -osio onkin sitten mielenkiintoisempi. Siellä pääsen tutustumaan tietoon potilastietojeni käytöstä, antamaan suostumukseni ja rajoittamaan potilas- ja reseptitietojeni käyttöä. Lisäksi voin tutustua reseptitietojeni käyttöön Euroopassa, ja antaa suostumukseni tietojeni luovuttamiseen toisille Euroopan maille. Aikamoista!

Elinluovutustahto-osiossa hoidan asian kuntoon viimein vihdoin yhdellä klikkauksella. Tämäkin asia on pitänyt hoitaa jo aikoja sitten, mutta nyt se vasta onnistui - kun se oli niin helppo tehdä sähköisesti. 

Viimeinen osio on hoitotahdosta. Se voi jokainen kirjoittaa omin sanoin. Jos tarvitsee ohjeita, voi mennä katsomaan niitä Muistiliiton tai Terveyskirjaston nettisivuilta.

Oletko sinä jo Omakannassa?

Teksti: Tuula Ketola

Kuva:pixabay.com

Lähde: omakanta.fi

#hyväelämä #terveydenhuolto #omakanta


PS: ME BLOGGAAJAT JÄÄMME NYT KESÄLOMALLE - NÄHDÄÄN TAAS ELOKUUSSA!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti