perjantai 12. kesäkuuta 2020

Mitä Omakanta -palvelusta löytyy?

 Terveys Lääketiede Terveydenhuolto - Ilmainen kuva Pixabayssa

Yli 2,4 miljoonaa suomalaista käyttää jo Omakantaa. Katson mitä terveystietoja löydän sieltä. 

Palvelu löytyy omakanta.fi -nettiosoitteesta. Siihen pääsee kirjautumaan sähköisesti verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmennuksella tai sähköisellä henkilökortilla.

Etusivulla näen selkeän sisällysluettelo: reseptit, terveystiedot, hyvinvointitiedot, suostumus ja kiellot, elinluovutustahto ja hoitotahto.

Katson osioita tarkemmin. Näen reseptien kohdalla palvelusta kahden vuoden ajalta reseptit, uusin ylimmäisenä. Siellä näkyy määrätyt reseptit, ja paljonko lääkkeitä minulla on vielä hakematta. Mutta ei siinä kaikki, reseptit voin myös uusia kätevästi palvelussa. Niiden tulostaminenkin onnistuu. Uusiminen on helppoa ja uusimisen jälkeen tieto lääkkeen uusimisesta tulee nopeasti matkapuhelimeen Kelan tekstiviestillä. Näppärää!

Terveystiedot-osiosta saan esimerkiksi tiedot kaikista terveydenhuollon käynneistäni. Eikä enää tarvitse pyytää lääkäreitä lähettämään potilaspapereita kotiin – toki ne saa vieläkin tilattua, jos niin haluaa. Mutta Omakannasta voin nyt lukea kaikkiin hoitoihin liittyvät kirjaukset. Jopa tulevat lääkäriajat ovat siellä.

Hyvinvointitiedot-osion skippaan, koska en ole käyttänyt sovelluksia, joista olisi kirjautunut tietojani sinne.

Suostumus ja kiellot -osio onkin sitten mielenkiintoisempi. Siellä pääsen tutustumaan tietoon potilastietojeni käytöstä, antamaan suostumukseni ja rajoittamaan potilas- ja reseptitietojeni käyttöä. Lisäksi voin tutustua reseptitietojeni käyttöön Euroopassa, ja antaa suostumukseni tietojeni luovuttamiseen toisille Euroopan maille. Aikamoista!

Elinluovutustahto-osiossa hoidan asian kuntoon viimein vihdoin yhdellä klikkauksella. Tämäkin asia on pitänyt hoitaa jo aikoja sitten, mutta nyt se vasta onnistui - kun se oli niin helppo tehdä sähköisesti. 

Viimeinen osio on hoitotahdosta. Se voi jokainen kirjoittaa omin sanoin. Jos tarvitsee ohjeita, voi mennä katsomaan niitä Muistiliiton tai Terveyskirjaston nettisivuilta.

Oletko sinä jo Omakannassa?

Teksti: Tuula Ketola

Kuva:pixabay.com

Lähde: omakanta.fi

#hyväelämä #terveydenhuolto #omakanta


PS: ME BLOGGAAJAT JÄÄMME NYT KESÄLOMALLE - NÄHDÄÄN TAAS ELOKUUSSA!


lauantai 6. kesäkuuta 2020

Nelijalkaiset parantajat

Kuka sinua liikuttaa? Miten laskea korkeaa verenpainetta tai stressiä kiireisessä arjessa? Entä - oliko sinulla tänään huono päivä, mutta et pääse tuntemuksesta yli? Hanki koira!

Nykytiedon mukaan me aina lapsesta vaariin istumme päivittäin ihan liikaa. Mutta - on ihmisryhmiä, jotka poikkeavat liikkumattomasta valtavirrasta: "Koirallisena" harrastat todennäköisesti kevyttä liikuntaa vähintäänkin neljä tuntia viikossa.

Askeleita kertyy enemmän kuin nykysuositukset antavat ymmärtää. Tätä vahvistaa myös Kennelliitto, jonka tutkimusten mukaan koiranomistajat istuvat pelkästään viikonloppuna puoli tuntia vähemmän kuin muut.

Parhaat ystävämme

Koiralla on arkiliikunnan lisääjän ohella myös muita tärkeitä rooleja: Ne toimivat mm. seurana, metsästyskoirina, ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjinä, sokeain- ja terapiakoirina, poliisikoirina, homeen haistajina ja sosiaalisten suhteiden luojina.

Kennelliiton mukaan koiran positiivista vaikutuksista esimerkiksi lasten ja nuorten sosiaaliseen kasvuun samoin kuin erityistarpeisten lasten emotionaaliseen kehitykseeenkin on selvää näyttöä. Nelijalkaiset ystävämme rauhoittavat esimerkiksi kokonaisia koululuokkia olemalla pelkästään läsnä luokkahuoneessa.

Tutkimusten mukaan koira vaikuttaa myönteisesti myös turvallisuuden kokemiseen: Naiset, jotka eivät pelkää liikkua asuinalueellaan, on lähes kymmenen prosenttia enemmän koiranomistajien joukossa. (Lähde: Kennelliitto)

Oikeus lajikohtaiseen elämään

Koirilla on oikeus lajikohtaiseen elämään. Lajista riippumatta koiran hyvinvointiin kuuluvat ulkoilujen lisäksi leikki, hyvä ja riittävä ravinto, päivittäinen ulkoilu ja hoito sekä - yhdessäolo.

Meillä vehnäterrierimme, 12-vuotias Primadonna (kennelnimi Sandmarks Laya) ja 3-vuotias ranskan buldoggimme "Pontus-Ponteva" haastavat lähiomaisensa päivittäin ainakin kolmeen kävelylenkkiin - satoi tai paistoi. Primadonna on myös ollut terapiakoirana kanssani mukana eri työpaikoilla, jotta työkaverit ovat saaneet rapsutella sitä. Niin koira kuin työkaveritkin ovat olleet iloisia vierailuista. Tosin vain koira on heiluttanut häntäänsä.

Kun haaveilet koirasta ja sen hankinnasta, mieti ensin, mihin käyttöön se tulee. Rodun valinta on erittäin tärkeää: Mikä rotu sopii juuri sinun elämäntyyliisi? Haluatko kenties harrastaa koirasi kanssa esimerkiksi agilitia? Koiran koolla ja karvan laadulla on myös merkitystä.

Ja muista ainakin tämä perussääntö: Koira on laumaeläin, joten älä jätä sitä yksin liian pitkäksi aikaa.

ps. Tietoa koirista saa mm. eri rotuyhdistyksistä ja kasvattajillta. Ota yhteys myös Kennelliittoon.

Teksti ja kuvat: Anne-Maj Aunula

#hyväterveys #ihmisenparasystävä #terveydenhuolto


                                            Pontuksen ja Primadonnan rauhallista yhteiseloa.