lauantai 28. maaliskuuta 2020

Joka 17:sta vastaantulija harvinaissairas



                                          Kuva: Pixabay


Harvinaissairauksia on noin 6000-7000. Kymmeniä uusia sairauksia löydetään vuosittain. Suomessa harvinaissairaita on noin 300 000.

Sairaus on harvinainen, jos sairastavia on vähemmän kuin 5 henkeä 10 000 asukasta kohden. Harvinaiset ovat vakavuudeltaan ja ilmenemismuodoiltaan erilaisia perinnöllisiä tai eteneviä sairauksia, erilaisia oireyhtymiä tai vammoja. - Niitä yhdistää se, että vaikutus arkeen on merkittävä, kuvailee Kuuloliitto ry:n Harvinaiset -toiminnan erityisasiantuntija Päivi Vataja.

Harvinaissairauksia esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla lääketieteen erikoisaloilla. Arviolta 80 prosenttia harvinaissairauksista on geneettisiä. Ne ovat syntyneet ympäristön, tartuntataudin tai vamman seurauksena.

Osa harvinaissairauksista voi muuttua tavallisiksi. Vatajan mukaan sairauden harvinaisuus on kiinni määrästä - se on 5/10 000. Syitä muuttumiseen on useita: Sairaus voi olla aiemmin tunnistamaton ja vieras - ja siitä syystä mahdollisesti väärin diagnosoitu. Harvinaisia tunnistetaan, kun esimerkiksi uusi geeni on löytynyt.

- Näin tapauksia osataan etsiä ja ne löydetään helpommin - ja ennen pitkään huomataan, että ko. sairautta esiintyykin luultua enemmän. Monet harvinaissairaudet on löydetty vasta viime vuosikymmeninä lääketieteen ja erityisesti geeniteknologian kehittyessä.

- Osa sairauksista on elämäntapasairauksia ja kulttuurisidonnaisia. Kun jokin elämäntapa yleistyy, siihen liittyvä sairaus myös yleistyy.

Onneksi hoidot kehittyvät. Aiemmin fataaliin sairauteen löytyy hoitoja, jolloi sairas voi elää lähes normaalin elämän esimerkiksi lääkityksen avulla. Harvinaissairauksien tutkimus ja kansainvälinen yhteistyö on tärkeää mm. siksi, että vuosittain löydetään kymmeniä uusia sairauksia.

300 miljoonaa harvinaista

Suomessa harvinaissairauksia on noin 300 000:lla. Euroopassa vastaava luku on 30 miljoonaa, ja koko maailmassa noin 300 miljoonaa.

-Kuuloliitto tuo esille vammaisuuden moninaisuuden, koska mielikuvat ovat yksipuolisia: Kuulovammaisina syntyneistä lapsista 40 prosentilla on kuulovamman lisäksi jokin muu vamma tai oire. Se jää vain muiden, mahdollisesti henkeä uhkaavien oireiden "peittoon", kuvaa Päivi Vataja.

Kuulovamma ei juuri näy, eikä sitä korjata samoin kuin huono näkö silmälaseilla. Vammaan sisältyy paljon muuta: Sanat vääristyvät, ns. äänien epämiellyttävyyskynnys madaltuu, suuntakuuloa ei ole ja äänen nyanssit madaltuvat, mikä vaikeuttaa puheen tunnistamista.

Päivi Vataja - miten kuulovammaisia voidaan aktivoida yhteiskunnalliseen toimintaan? - Moni heistä ei uskalla mennä mukaan tapahtumiin ja tilaisuuksiin, vaikka asiat kiinnostavaisitkin. He pelkäävät, että eivät kuule, jolloin tärkeitä asioita menee ohi ja että pahimmillaan heidät leimataan tyhmiksi.

-Apuvälineet ja kuunteluolosuhteet pitää saada kuntoon. Korjataan vaikka yksi asia kerrallaan. Kun kaikki kiinnittäisivät huomiota kuunteleolosuhteisiin ja vaikka mikrofonin käyttöön, jotta siitä tulisi itsestään selvyys.

-Luvataan, että aina kun joku ei käytä mikrofonia tilaisuuksissa, hihkaistaan: Ei käy. Mikrofoni käyttöön!

#hyväelämä #terveydenhuolto

                                        

tiistai 17. maaliskuuta 2020

Koronavirusepidemian kevät

Kuvahaun tulos: koronavirus suomi
Tämän kevään muistamme kaikki. Luonto on heräillyt ennen aikojaan. Koronavirusepidemian takia hallitus antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen Suomessa 17.3. Asetus on voimassa 13.4. asti.  Mitä tämä kaikki tekee ihmisen mielenterveydelle?

Viittasin aikaisemmassa blogissani ”Kiinasta Suomeen” (7.2.), että helmikuussa Suomessa asuvat kiinalaiset pelkäsivät koronaviruksesta tulevan SARSia pahemman epidemian. Nyt näin on tapahtunut. 

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.2. Koronavirus on edennyt vauhdilla Kiinasta ympäri maailmaa. Esimerkiksi Iranissa ja Italiassa menehtyneitä on jo paljon. Suomessakin ei onneksi vielä yhtään, mutta tehohoidossa on jo virukseen sairastuneita.Suomessa on nyt Helsingin Sanomien mukaan 317 varmennettua tapausta ja Euroopassa jo 76 696.

Miltä tämä kaikki tuntuu sinusta? Minusta epätodelliselta. Kuitenkin esimerkiksi valoisat aamut ja Suomen viranomaisten päivittäinen kriisiviestintätiedotus auttavat. Ja onneksi on kevät, eikä marraskuu!

Nyt jokaisen on tärkeää pitää pää kylmänä, ja pysyä kotona rakkaiden luona. Rutiinit ovat oleellisia mielenterveyden kannalta. Ruokaa saa kaupasta ja lääkkeitä apteekista. Hamstraaminen on turhaa, mutta pieni valmiusvarasto kuivatuotteita kannattaa jokaisen hankkia kotiin. Tuttuja ja tuntemattomia vanhuksia pitää auttaa selviytymään yksin kotona.

Terveysasiantuntija Maija Kolstela Hengitysliitosta korostaa seuraavia asioita: hengitystieinfektioiden hoito on oireenmukaista. Lähikontakteja muihin kannattaa välttää, jos oireilee, eikä lääkäriin kannata hakeutua varmuuden vuoksi.

-Jos sinulla on lieviä flunssaoireita, sairasta kotona. Ja käsiä pitää pestä usein: ulkoa sisälle tultaessa, ennen ruokailua ja vessäkäyntien jälkeen.  

Oirearvio Omaolo.fi-verkkopalvelussa

Jos epäilee saaneensa tartunnan, jokainen voi tehdä oirearviokyselyn internetissä. Sähköiseen Omaolo.fi-verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely.

Koronavirustaudin oirearvion on toteuttanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin ja kansallisiin hoitosuosituksiin perustuen Kustannus Oy Duodecim.

Oirearviokyselyn vastausten perusteella vastaaja saa arvion siitä, miten todennäköistä on, että hän on saanut koronavirustartunnan, miten tarpeellista laboratorionäytteen ottaminen on ja millaista hoitoa oireet edellyttävät. Oirearvio neuvoo myös, miten toimia infektion leviämisen ehkäisemiseksi.

Luotettava ja ajantasainen informaatio vähentää huolta tartunnasta silloin, kun se on aiheeton. Samalla palvelu helpottaa ammattihenkilöiden työkuormaa ja puhelinruuhkaa.

#hyväelämä #terveydenhuolto #koronavirusepidemia

Teksti: Tuula Ketola

Lähteet: Maija Kolstelan puhelinhaastattelu ja Duodecimin tiedote

Kuva: pixabay.com

keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Apua amputaatio!

 Varoitus: Kuva tekstin alla saattaa järkyttää herkempiä.

24.2.2020 klo 17:10: Olen juuri pudonnut lakatuista puuportaista - noin kymmenen askelmaa. Painavat kassit jäivät portaille.

En muista, miksi putosin tai mitä tapahtui. Joka tapauksessa olin nousemassa ylöspäin. Oliko vaisto vai puhdas sattuma, että kierähdin ilmalennon aikana: Tulin portaat alas vatsallani, kädet edellä. Luojan kiitos!

Kroppa onneksi säikähtää, jonka vuoksi kipua ei heti tunne. Istuin eteisen penkillä täysin tyynenä oikea käsi pystyssä. Ihmettelin oikean käden pikkurilliäni, jonka yläpää sojotti tummempana vaakatasossa. Verta ei tullut.

Paikallaolijat hokivat järkyttyneinä: Ambulanssi, taksi, ambulanssi, taksi...Kuntoani ei kysytty.

No - ambulanssista kieltäydyin - liian suureellista. Entten tentten ja joku sai lopulta tilattua taksin. Matkalla lähimpään sairaalaan, Haartmaniin, kipu hiipi esiin vääjäämättömästi. Olin kuin synnyttävä nainen, joka puhkuu ja puhaltaa. Pahoittelin sitä taksikuskille, joka kertoi olevansa tottunut kaikenlaisiin asiakkaisiin.

Haartmanissa pääsin heti operaatioon. Erikoistuva lääkäri ja avustaja toimivat nopeasti. Noin puolessa tunnissa homma oli ohi. Kiitin vuolaasti henkilökuntaa, sairaaloita ja koko suomalaista terveydenhuoltoa.

Seuraavana päivänä Töölön sairaalasta soitettiin ja pyydettiin tulemaan päivystykseen. Jotain on mennyt pieleen. Edessä olisi uusi leikkaus, mutta tällä kertaa käsikirurgiaan keskitetyssä Herttoniemen sairaalassa.

27.2.2020: Yhtään ei jännittänyt ja kaikki menikin sujuvasti johtopuudutuksessa. Kuuntelin korvatarkkana leikkauksen etenemistä. Puhe oli mm. K-piikeistä, joita tungettiin kudokseen. Hmmm! No, ei tuntunut missään.

Mutta - ei kahta ilman kolmatta: Kontrollikäynnillä paljastui, että pikkusormen kärki on täysin musta. Diagnoosina kovahko nekroosi.

5.3.2020: Pikkusormi amputoidaan sormen puolesta välistä. Hoito on tätä kirjoittaessa kesken. - Tiedossa on mm. röntgeniä, haavanhoitoa, kipsausta ja toimintaterapiaa.

Kirjoittavalle toimittajalle, viestinnän asiantuntijalle amputaatio on iso MÖRKÖ. Onneksi sormiproteeseja on kehitetty. Ehkä sitä vielä jotain bloggailisi?


Kuva pikkurillistäni toisen operaation jälkeen.

torstai 5. maaliskuuta 2020

Taas se alkaa

Kuvahaun tulos: kuvat terveydenhuolto allergiat


Suomi on allergista kansaa. Kasvien siitepölyt ovat Suomessa merkittävin allergian aiheuttaja: niihin reagoi yli 20 %:ia väestöstä. Siitepölyallergisia vaivaavat varsinkin keväällä kukkivat lepät ja koivut sekä myöhemmin kesällä heinät ja pujo. Monilla nenä vuotaa jo.

-Tänä ”talvettomana vuonna” (siis eteläisessä Suomessa) lepän ja pähkinäpensaan siitepölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin, jopa täällä äiti-Venäjän hyisessä kainalossa 1-1,5 kk etuajassa. Mutta eipä tässä vielä hätäillä, se pahin allergiariesa eli koivu tullee todennäköisesti ajallaan siellä huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa, kertoo tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Saarinen oli mukana toteuttamassa Kansallista allergiaohjelmaa vuosina 2008-2018.  Mitä siitä jäi käteen?

-Kymmenen vuotta sujahti hurjan nopeasti, ja allergisen kansan kurssia saatiin käännettyä oikeaan suuntaan. Allergiaohjelma johdatti välttöstrategiasta sietostrategiaan, sillä ongelmana eivät ole uuden ajan riskitekijät, vaan meiltä kadonneet perinteiset suojatekijät. Ja nehän saadaan luonnosta, luonnollisesti! Tämä pätee allergian ja astman ohella muihinkin kroonisiin tarttumattomiin tulehduksellisiin sairauksiin.

Allergiaohjelman tulokset olivat mitattavissa, ja tulokset hyviä.

- Esimerkiksi kustannukset ovat kääntyneet ohjelman aikana laskuun! Allergia ja astma eivät sentään ole kadonneet, mutta tervehdyttäminen ottaa aikansa – oikeat suuntaviivat on nyt sentään linjattu!

Ilmastonmuutoksen vaikutus

Ilmastonmuutos tai oikeammin ilmaston lämpeneminen ei tarjoa allergiselle(kaan) mitään hyvää. Hiilidioksidipitoisuuden ja lämpötilan nousu pidentävät siitepölykautta ja lisäävät siitepölyn tuotantoa.

-Muutokset ilmakehän virtauksissa vaikuttavat siitepölyn leviämiseen ja hajoamiseen, sekä voivat altistaa väestön uusille allergeeneille.

Lisäksi heinien kasvu paranee ja lisännee entisestään niiden merkitystä allergiaoireiden aiheuttajana. Marunatuoksukin ja muiden uusien lajien sopeutuminen Suomen ilmastoon voi sekin lisätä allergeenitaakkaa.

-Oireiden hillitsemisen sijaan pitäisi jatkossakin panostaa siihen, että oppisimme lukemaan harmittomia ja vaarattomia siitepölyjä oikein! Saarinen painottaa.

#hyväelämä #terveydenhuolto #allergiat

Teksti: Tuula Ketola

Kuva: pixabay.com