lauantai 16. tammikuuta 2021

Terveystoimittajien Hyvän Tiedon Omena Rouva Koronalle



Terveystoimittajat ry on myöntänyt Hyvän Tiedon Omena
-tunnustuspalkinnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekille. Palkinto jaetaan vuosittain asiantuntijalle, joka on tehnyt poikkeuksellisen hyvää yhteistyötä median, ja erityisesti terveystoimittajien kanssa.

Nohynek on ollut paljon esillä mediassa tänä ja viime vuonna koronaepidemian aikana. Hän sairasti itsekin taudin maaliskuussa. Tauti oli todennäköisesti Tukholman tuliainen maaliskuussa 2020. Palkittu lääkäri kertoi avoimesti tartunnastaan ja sen seurauksista.

Parhaillaan Nohynekiä työllistävät koronavirusrokotteet. Ne ehkäisevät erinomaisesti taudin vakavia muotoja ja ovat tehokkaita myös ikäihmisillä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mikä on rokotteiden tehotartunnan ja tartuttavuuden ehkäisyssä. Myös se on vielä epäselvää, kuinka kauan rokotteiden teho kestää. Rokotukset alkoivat Suomessa joulukuun lopussa.

Perusteluissa Hyvän Tiedon Omenan saajaksi Hanna Nohynekia kuvataan korvaamattomaksi tietolähteeksi ja äärimmäisen yhteistyökykyiseksi. Hän on ollut hyvin tavoitettavissa ja vastannut selkeästi rokotusaiheisiin kysymyksiin. Olen itsekin terveystoimittajana tavannut Nohynekin, ja pidän häntä erittäin maanläheisenä ja selkeänä asiantuntijana.

Toiminnan nainen

Hanna Nohynek työskenteli noin 20 vuoden ajan kliinisten rokotetutkimusten parissa erityisesti kehitysmaissa, esimerkiksi Filippiineillä. Vuoteen 2010 saakka hän oli päätoiminen tutkija Suomen
Akatemian, EU-komission ja Gatesin säätiön rahoituksella, KTL:n ja THL:n alaisuudessa.

Nohynek on myös toiminut THL:n ylilääkärinä kansallisessa rokotusohjelmassa. Koronaviruspandemian 2019–2020 aikana hän on toiminut kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän sihteerinä ja WHO:n rokotusasiantuntijaryhmän koronarokotusryhmän puheenjohtajana.

Lisäksi Hanna Nohynek on väitellyt lasten keuhkokuumeesta vuonna 1996. Hänellä on yli
130 lääketieteellistä julkaisua infektiotaudeista ja rokotuksista vertaisarvioiduissa lehdissä sekä yli 200 tieteellistä kongressiesitystä. Hän on perustanut Kansanterveys-lehden vuonna 1993 ja
Matkailijan terveysoppaan vuonna 1992.

Kaiken tämän lisäksi Nohynek on toiminut Medisiinarit-lehden toimitussihteerinä. Hän on myös kirjoittanut kolumneja Lääkärilehteen, ja on ohjannut väitöskirjoja, graduja ja syventäviä
opintoja.

Terveystoimittajien tiedotteesta muokannut Tuula Ketola

Kuva: Ville Rinne

#hyväelämä #terveydenhuolto #terveystoimittajat

                                                                     xxxxx

Tämä oli viimeinen blogipostaus. Kiitos kaikille lukijoillemme 2020-21, oli ilo kirjoittaa teille!

Tuula Ketola ja Anne-Maj Aunula

lauantai 9. tammikuuta 2021

Oletko jo tutustunut Maisaan?

 

Maisan tapaat HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan sekä Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä - verkossa. Maisa on uusi, turvallinen potilastietojärjestelmä, jota käyttävät kunnat ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala sekä sinäkin. Palvelu on suojattu, maksuton digikanava ammattilaisten ja potilaan välillä.

Voit käyttää Maisaa seurataksesi terveystietojasi, kuten laboratorio- ja röntgentutkimusten tuloksia. Voit vastaanottaa terveyteesi liittyviä tietojasi joko internet-selaimen kautta tai esimerkiksi kännykällä. Voit myös varata Maisan avulla kiireettömiä aikoja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, kuten oman alueen terveysasemallesi. Lääkärin aikoja ei Maisan mukaan kuitenkaan voi varata.

Maisassa voit katsoa ja täydentää omia sosiaali- ja terveystietojasi. Voit pyytää ajanvarauksia ja tarkastella tulevia tapahtumia, vastaanottoaikoja. Palvelun avulla näet tilanneyhteenvedon terveydestäsi. Voit myös valmistautua Maisan avulla tulevalle käynnille ja vastata mahdollisiin kyselyihin.

Eniten allekirjoittanutta miellyttävät palvelun asiakaslähtöisyys ja helppokäyttöisyys. Kerrankin ei-diginatiivi hahmottaa sisältörakenteen kertaheitolla. Järjestelmän avulla olen ollut näppärästi yhteydessä asioitani hoitavaan hoitajaan. On kuin keskustelisi Facebookissa tai jossain muussa vuorovaikutteisessa sosiaalisen median kanavassa tuttavan kanssa - niin vaivatonta, selkeätä ja tuttavallista. Ihan loistavaa - ja niin helppoa!

Myös kätevät kontaktit lääkäreihin ovat mahdollisia. Reseptin uusiminen onnistuu Omakannassa. Palveluun voivat kirjautua vantaalaiset ja Helsingin yliopistollisen sairaalan alueen yli 13-vuotiaat.

Maisan etusivu on havainnollinen ja selkeä. Se sisältää seuraavat yläotsikot: Varaa aika, tarkastele tutkimustuloksia, pyydä reseptin uusimista. Palvelu sisältää myös Usein kysytyt kysymykset, mikä auttaa eteenpäin.

Maisaan kirjaudutaan joko internetselaimella tai mobiilisovelluksella. Palvelu edellyttää vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnusten. mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin avulla (Lähde: Maisa). Itse olen käyttänyt internetselainta. Toimii!

Huom! Kaikki vanhat tietosi eivät siirry Maisaan. Lääkitystiedot päivittyvät ajan tasalle hoitokäynnin yhteydessä. Päivityksessä voi olla myös viivettä. Jos viive kestää yli neljä päivää käynnistäsi, kannattaa ottaa yhteyttä hoitoyksikköön - Maisassa ohjeistetaan.

Mutta - miksi me tarvitsemme kansalaisten terveydenhuoltoon useita tietojärjestelmiä? Poistuuko vai täydentyykö Omakanta, jossa näet myös terveystietosi ja reseptisi? Miten vanhempi sukupolvi mahtaakaan seikkailla ja eksyä näissä palveluissa. Osa heistä ei edes omista tietokonetta tai saatikka osaa sitä käyttää. Miten heidät tavoitetaan, miten heitä autetaan ja hoidetaan?

Teksti ja kuva: Anne-Maj Aunula 

Lähde: www.maisa.fi

#maisa #terveydenhuolto #hyväterveys