sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Koronatestissä lentokentällä



Tommi (nimi muutettu) vietti pari viikkoa lähisukulaistensa luona ulkomailla, kun etälukio sen mahdollisti nyt joulukuussa.  Sitten alkoi tapahtua: majapaikassa yhdellä sukulaisista todettiin korona. Mitä tehdä, kun koitti pojan paluu Suomeen?

Huoltaja Suomessa keskusteli koronalle altistumisesta ensin sairaanhoitajan kanssa. Sitten hän päätti, että nuori lentää kotiin Suomeen huolimatta koronalle altistumisesta. Tommi oli oireeton.

Kaikki halukkaat Suomeen saapuvat lentomatkustajat pääsivät ilmaiseen Huslabin koronatestiin heti lentokentällä. Eläköön hyvinvointivaltio-Suomi!

Nuori käveli Helsinki-Vantaan lentokentällä perjantai-iltana 18.12. iltakuuden maissa koronatestiin.

Vastaus viiden päivän sisällä

Tommia jännitti testi suunnattomasti – jo tunteja ennen kuin hän oli edes lentänyt Suomeen. Kentällä lentokentän aulassa oli heti näyttävät kyltit koronatestauksesta. Nuori käveli testauspaikalle, ja täytti ensin lomakkeen, jossa kysyttiin henkilötietoja.

Sitten hänet ohjattiin tiskille, missä hänelle annettiin kirjalliset ohjeet testauksesta, ja ohjattiin testauskoppien ulkopuolelle.

Paikalla oli jonkin verran jonoa. Piti odottaa, että pääsi testauskoppiin. Siellä nuori otti kasvomaskin pois. Hoitaja pyysi häntä olemaan mahdollisimman rentona, ja sitten hoitaja laittoi vanupuikon nuoren nenään, pyöritti sitä viisi sekuntia - ja testi oli ohi.

Tommi sai testaajalta uuden maskin, ja tämä kysyi, että tiesikö nuori karanteenisäännöt.

Koska monilta tuppaa unohtumaan suullisesti annetut säännöt, jokainen testattu sai edellä kirjalliset ohjeet kotiin vietäväksi. Ne olivat samalla lapulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Karanteenisäännöt ovat selkeät:

1.       Näytteenoton jälkeen mene suoraan kotiin.

2.       Pidä nenä-suusuojusta.

3.       Älä käytä julkisia liikennevälineitä: Tommi meni taksilla kotiin.

4.       Sinulle ilmoitetaan covid19 -näytevastaus joko tekstiviestillä (negatiivinen) tai soittamalla (positiivinen).

Nyt 20.12.2020 on kulunut vajaa kaksi vuorokautta testauksesta. Vielä Tommi odottaa kotona karanteenissa testin tulosta.  Toivottavasti ne tulevat pian – odotettu jouluaatto ja sen kokoonpano lähisukulaisten kanssa riippuu tästä tuloksesta. Nuori menee perheineen vielä toiseen testiin, että aatto lähisukulaisten kanssa onnistuu ja on turvallinen. Karanteeniaika kun ei täyty nuorella jouluaattoon mennessä.

Käteen annetun infolapun mukaan vastausta voi tiedustella ma-pe, klo 9-13 puhelimitse, jos ei ole saanut vastausta viiden vuorokauden sisällä.

Halukkaat eivät päässeet yöllä testiin

Onneksi Tommi ei tullut illan viimeisellä lennolla Helsinkiin, koska silloin hän olisi jäänyt ilman testausta. Ilta-Sanomien (Fanni Toimela 19.12.2020) mukaan moni Suomeen lauantain vastaisena yönä matkustanut kohtasi ikävän yllätyksen, kun heidät käännytettiin koronatestausjonosta koteihinsa useamman tunnin odottelun jälkeen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan resursseja näytteenottoon on ollut Helsinki-Vantaalla perjantai-iltana selvästi liian vähän. Hän kertoo, että testaaminen on lopetettu viime viikkojen aikana kahdelta yöllä. Joulun lähestyessä matkustajia on kuitenkin ollut enemmän, mikä on lisännyt myös koronatestiin hakeutuvien määrää.

Mutta ne tulokset … olisi kohtuullista saada ne nopeammin!

Teksti: Tuula Ketola

Kuva: Pixabay.com

#hyväelämä #terveydenhuolto #koronatestaus

 

                                                                                     XXXXX

 

Blogimme jää nyt joulutauolle 8.1.2021 asti.

Toivotamme kaikille lukijoillemme rauhallista joulua ja parempaa uutta vuotta!

 

Tuula & Anne-Maj

lauantai 12. joulukuuta 2020

Vertaistuki tärkeää syöpään sairastuneille

Syöpäjärjestöjen mukaan yhä useampi eli joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään. Vuosittain syöpään sairastuu noin 30 000. (Lähde: Syöpäjärjestöt) Yhä useampi siitä myös selviytyy. 

Vertaistuki on tärkeää niin itse potilaalle kuin hänen läheisilleen. Dialogi on osoittautunut myös lupaavaksi tavaksi jakaa kokemuksia ja oppia niistä. Dialogit kehittävät syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä psykososiaalista tukea. Sitä on myös mahdollista kehittää yksilöllisempään suuntaan kuuntelemalla potilaita ja heidän omaisiaan.

Syövän hoito ei rajoitu sairauden akuuttiin vaiheeseen. Hyvä tuki ulottuu koko sairauden ajalle ja myös vuosiin sen jälkeen. Vertaistuki on usein se paras vaihtoehto. Kokemusasiantuntijat ovat vertaansa vailla, kun he tarjoavat keskusteluapua.

Tuki vaikuttaa parhaiten, kun yksilö on valmis ottamaan sitä vastaan. Keskusteluapua tarjotaan usein liian aikaisin, jolloin potilas itse ei ole vielä valmis käsittelemään sairauttaan.

-Tuen tarvetta ja sisältöä on hyvä sanoittaa, jotta siihen voi tarttua sopivalla hetkellä. Tukea olisi hyvä olla saataville myös kotipaikkakunnilla sekä potilaalle että kaikille perheenjäsenille ja muille läheisille, sanoo Sylva-säätiön tutkimusjohtaja Antti Karjalainen.

Vertaistuen merkitys on tärkeää. Etenkin nuoret toivoivat tuen suunnitteluun mahdollisimman paljon muita syöpään sairastuneita. Spontaanit kontaktit voivat tapahtua esimerkiksi chatissa: Karjalaisen mukaan opettajilla on tärkeä rooli potilaan tukijana niin kouluissa kuin sairaalakouluissa.

Suomessa syövän hoitopolku on määritelty tarkkaan toisin kuin psykososiaalinen tuki. Tuen tarve ei välttämättä ole suurin taudin alussa. Tarve on suurin, kun potilas itse on valmis käsittelemään sairautta.

Lähde: Syöpäjärjestöt ja Sylva-säätiö, joka tutkii syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä elämää. Se tuottaa vaikuttavaa tutkimusta syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä elämästä. Tavoitteena on tukea syöpään sairastuneita lapsia ja nuoria.

Säätiö osallistui valtiovarainministeriön ja Erätauko-säätiön poikkeusaikojen dialogit -hankkeeseen.

Koonti ja kuva: Anne-Maj Aunula 

#hyväelämä #syöpä #terveydenhuolto



 

lauantai 5. joulukuuta 2020

Mansikkapellosta persikkatarhaan - akneen saa hoitoa

 


Gisella (nimi muutettu) loisti rippikuvassaan huhtikuussa viisitoistavuotiaana kuin glamour-malli. Kesäkuussa hänen ihoaan olisi voinut kuvailla sanoilla räjähtänyt mansikkapelto: akne oli vallannut tytön kasvot.

Kun Gisella puhui iho-ongelmastaan lastenlääkärille, tämä määräsi hänelle hoidoksi e-pillerit. Niillä nuori nainen saisi ihonsa kuntoon. No, Gisella ei saanut. Akneiho vaan paheni entisestään, mikäli mahdollista.

Taustaksi kerrottakoon, että nuori nainen oli aina hoitanut ihoansa hyvin: puhdistanut, kosteuttanut ja rasvannut iholleen sopivilla ihonhoitotuotteilla. Hän myös eli ja söi terveellisesti.

Suku on pahin

Gisellan äiti oli kärsinyt aknesta teininä – ja pappa nuorena miehenä. Äitiin tehosi 1990-luvulla lääkekuuri, jota hän sai anella ihotautilääkäriltä sen järeiden sivuvaikutusten takia. Lääke tehoaa edelleen akneihoon, ja sen sivuvaikutukset ovat samat: limakalvot kuivuvat ja sikiövauriot ovat mahdollisia, joten raskaus on naisilta täysin poissuljettu juttu lääkekuurin aikana.

Lähete ihotautilääkärille

Äiti lähti tyttärensä kanssa vaatimaan tehokkaampaa lääkehoitoa, koska kukkiva iho oli ysiluokkalaiselle kova pala. Gisella muun muassa kieltäytyi menemästä luokkakuvaukseen akneihon takia. Ihotautilääkäri totesi lääkekuurin heti aiheelliseksi tälle nuorelle naiselle.

Aknen hoito

Paikallisesti käytettävät atselaiinihappo-, adapaleeni-, tretinoiini-, klindamysiini- ja bentsoyyliperoksidivalmisteet sekä niiden yhdistelmät auttavat usein riittävästi. Hoitoa voi tehostaa sisäisellä antibioottikuurilla (yleensä lymesykliini, tetrasykliini tai doksisykliini), joka kestää noin 3-6 kuukautta. Sen aikana käytetään myös paikallista aknelääkitystä, ainakin bentsoyyliperoksidia. Sisäinen antibiootti parantaa aknen suurimmalta osalta potilaista, mutta tauti voi uusiutua kuurin jälkeen. Antiandrogeenia sisältävät e-pillerit tehoavat usein akneen: Niitä voidaan käyttää, jos ehkäisy on muutoinkin tarpeen.

Vaikeassa märkänäppyläisessä ja kystisessä aknessa käytetään isotretinoiinia, joka on tehokkain sisäinen aknelääke. Sitä saa vain ihotautien erikoislääkärin määräyksellä. Kuuri kestää tavallisesti 5-6 kuukautta. Akne uusiutuu noin viidenneksellä potilaista kuukausia tai vuosia kuurin loputtua. Uusi hoitoarvio on silloin aiheellinen. Lääkkeen käyttöön liittyy haittavaikutuksia, joista yleisin on ihon, huulien ja silmien kuivuminen. Lisäksi lääke voi aiheuttaa sikiövaurioita- Siksi sen käyttöön naisilla liittyy pakollinen raskaudenehkäisyohjelma, jonka mukaisesti naisen on käytettävä hoidon ajan luotettavaa ehkäisymenetelmää. (www.terveyskirjasto.fi)

Kaunis sisältä ja ulkoa

Hiljalleen iho alkoi isotretinoiinikuurin ansiosta parantua, runsaassa vuodessa. Gisellan itsetunto  nousi samalla kun akne hävisi.

Nyt 16-vuotias Gisella hehkuu taas: iho on kuin persikkatarhan sileimmän persikan(!), koulu sujuu ja elämä hymyilee, koronasta huolimatta.

Teksti: Tuula Ketola

Kuva: Pixabay.com

#hyväelämä #terveydenhuolto #akne