perjantai 27. joulukuuta 2019

Tilaisinko DNA-testin


Kuvahaun tulos: dna-testi


Ihminen on utelias eläin. Erityisesti oma elämä ja terveys kiinnostaa meitä kaikkia: kuka olen, ja mistä tulen. Ja mitä riskejä minulla on sairastua eri tauteihin.

Aika pitkään jo Suomessakin on markkinoitu DNA-testejä, esimerkiksi televisiossa  - ja etenkin internetissä. 

Ainakin 11 eri yritystä markkinoi suomenkielisiä testejä Lääkärilehden artikkelissa ”Kaupalliset geenitestit lääkärin päänvaivana” mukaan. Mr Googlen mukaan tunnetuimmat ovat My Heritage, DNA Diagnostics Center ja DNA-tester.fi. Tuntuu, että testien markkinointi on viime vuosina lisääntynyt.

Tunnetko sinä ketään, joka on tilannut testin? Minä tunnen.

Joulukuun alussa jopa tunnettu ja pidetty suomalainen lääkäri Tapani Kiminkinen mainosti Facebookissa MyHeritage -testiä. Ihmettelin, miksi hän oli ryhtynyt testin markkinointimieheksi. Videota ei löydy enää Facebookista.

Genetiikan professori Juha Kere toteaa Lääkärilehden em. artikkelissa, että perimän vaihtelevien kohtien määrittäminen on nykyään halpaa (79 euroa oli halvin löytämäni hinta) ja nopeaa.

Mutta kaupallisten testien ongelma on yksinkertaistus; ne eivät kerro sairastumisriskistä paljoakaan. 

Siksi Keren mukaan lääkärin tulee suhtautua kriittisesti vain muutamiin geenimerkkeihin perustuviin testeihin.

Itseäni mietitytti testien luotettavuus ja etenkin, että mihin kaikkialle tietoni päätyisivät. Joten ei, en tilannut testiä!  

Teksti: Tuula Ketola

Kuva: pexels.com


#geenitestit #hyväelämä #terveydenhuolto

tiistai 17. joulukuuta 2019

Missä on hyvä ja arvokas vanhuus?

Kuvahaun tulos: vanhustenhuolto


Voi jukran pujut. Tänään on vietetty Töölön sairaalassa, Helsingissä, mielenkiintoiset kuutisen tuntia ja nähty todellista sairaala-arkea. Mm. eräs vanhempi rouva oli kaatunut eilen omassa kodissaan, mutta ensiapuun kiirehtineet miehet eivät ottaneet häntä ambulanssin kyytiin.

Näin rouva oli omien sanojensa mukaan maannut seuraavaan iltapäivään asti kotinsa lattialla. Kunto kyllä näytti olevan tosi surkeanlainen. Onneksi tämän päivän ambulanssikuskit ottivat ja toivat hänet hoitoon.

Missä on se hyvä ja arvokas vanhuus? Miten parantaa ja tukea vanhusten asumista omassa kodissaan?

Rouva kotiutui kolmen vuorokauden jälkeen. Apuvälineeksi mukaan kotiin tuli oikea menopeli - punamusta rollaattori. Se antaa tasapainoa, turvaa ja toimii levähdysistuimena sekä "käsveskan" pitopaikkana. Hieno!

Apuvälineet ovat tärkeitä, mutta mikään ei korvaa toista ihmistä. On se sitten omainen, kotihoidon työntekijä tai henkilökohtainen avustaja. 

Teksti: Anne-Maj Aunula

Kuva: pixabay.com

#arvokasvanhuus #hyväelämä #terveydenhuolto